Warning: fopen(js/counter.txt): failed to open stream: Operation not permitted in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 28Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 30Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 31 Festivalul Roman - Zalău | Prezentare festival

Festivalul Roman Zalau porolissum

Prezentare festival

Festivalul Roman Zalău Porolissum a fost inițiat de Primăria Municipiului Zalău și Consiliul Local Zalău în anul 2005. Motivația principală a apariției acestui festival a fost dorința de a oferi publicului larg un eveniment cultural de ținută care să se evidențieze în peisajul cultural local, regional și național.


Organizarea primului festival de reenactment (reconstituire istorică) concentrat pe istorie antică a fost de asemenea o oportunitate de a promova municipiul Zalău, în condițiile unei vizibilități reduse a orașului la nivel național.


De la bun început inițiatorii au dorit să impună evenimentul la nivel european, motiv pentru care în fiecare an, începând chiar cu prima ediție, Festivalul a avut și participanți din alte țări. Numărul trupelor de reconstituire istorică din România participante la Festival a crescut și el în fiecare an, fapt cu atât mai îmbucurător cu cât au fost înființate și trupe locale.

 

Provocarea principală a organizatorilor este aceea de a crește gradul de interactivitate al Festivalului, în special prin participarea și implicarea unui număr cât mai mare de cetățeni ai Zalăului la activitățile Festivalului. Un simplu veșmânt roman (sau dac) poate transforma orice spectator pasiv într-un actor și locuitor al antichității.

 

Festivalul Roman Zalău Porolissum este prin sine o invitație de a călători în timp, o invitație pe care o adresăm tuturor, indiferent de vârstă.


Festivalul Roman Zalau Porolissum a trecut și printr-o refacere a imaginii sale; trebuie spus că numele inițial a fost Festivalul Zilele Romane, iar sigla Festivalului era imaginea simbol a sitului arheologic de la Porolissum, "Porta Prateoria". În anul 2010 numele a fost modificat în Festivalul Roman Zalau Porolissum, iar sigla a fost și ea refăcută, ea reprezentând de această dată un profil de centurion roman. Tot în anul 2010 au fost inițiată acțiunea de înregistrarea a mărcii Festivalului la OSIM, acțiune finalizată în anul 2011 cu emiterea certificatului de înregistrare nr. 111826.

 

Unde are loc Festivalul Roman?
Festivalul Roman Zalău Porolissum se desfășoară în municipiului Zalău și la Castrul Roman de la Porolissum (sat. Moigrad).
În municipiul Zalău locul de desfășurare deja tradițional este grădina Colegiului Național "Silvania", situată chiar în centrul Municipiului Zalău (Colegiul Național Silvania se găsește pe str. Unirii, nr. 1, lângă Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj).
În ceea ce privește Castrul Roman de la Porolissum, acesta este situat în satul Moigrad (comuna Mirșid), la 13 km nord-est de Zalău. În ziua în care se organizează aici Festivalul Roman, municipalitatea și compania de transport public în comun asigură transportul din Zalău la castru și retur.

 

Când are loc Festivalul Roman?
Începând cu anul 2012 Festivalul Roman va fi organizat în luna septembrie, aceasta fiind o modificare recentă în organizarea Festivalului. Până acum, Festivalul era organizat în aceeași perioadă cu Zilele Cetății (sărbătoarea municipiului Zalău). Această separare se datorează specificității celor două evenimente și caracterului lor diferit, dar și dorinței organizatorilor de a scoate mai mult în evidență Festivalul Roman și a-l putea promova cu mai mare succes la nivel regional, național și internațional.
În anul 2012 Festivalul Roman Zalău Porolissum va avea loc în 21 - 23 septembrie.

 

În ce constă de fapt un Festival Roman?
Timp de 2 sau 3 zile Municipiul Zalău se transformă într-o imensă tabără romană. Soldați, gladiatori, vestale, dansatoare, locuitori ai vechiului Imperiu Roman pot fi văzuți plimbându-se pe stăzile municipiului. Demonstrațiile de luptă ale legiunilor sau cohortelor sunt spectacole în care istoria poate fi atinsă și încercată. Echipamentele de luptă sunt o realitate, iar privitorii au parte de o reală lecție de istorie antică. Sunt recreate și scene de bătălie între romani și așa zișii "barbari", fie daci, fie alte popoare.


Pentru cei care sunt mai interesați de aspectele vieții cotidiene ale unui cetățean roman, prezentarea unei școli de gladiatori poate fi un element atractiv; mai mult, spectatorii își pot arăta preferința pentru vreun gladiator sau altul, decizând în finalul luptei asupra soartei învinsului. Dansuri, spectacole de teatru, demonstrații de meșteșuguri și de gastronomie specifică vin să întregească spectacolul. Iar dacă tot acest spectacol nu este destul de convingător, puteți încerca să vă căsătoriți în stil roman.


Festivalul Roman Zalău Porolissum este o călătorie în timp, o ocazie de a învăța despre istoria unuia dintre cele mai mari imperii ale omenirii. Festivalul are un pronunțat caracter educativ și interactiv, ceea ce îl scoate din sfera evenimentelor de masă obișnuite. Brand al Zalăului, în viitor el va deveni și un brand regional, capabil să atragă turiști și să creeze efecte multiplicatoare, cum deja s-a și întâmplat.

 

Cine participă?
Participanții la Festivalul Roman Zalău Porolissum sunt asociații culturale de reconstituire istorică ("reenactment") specializate în istorie antică. În ultimii ani am constatat că numărul trupelor de reenactment din România crește, chiar și la nivelul Municipiului Zalău. Mai mult, oferta acestora se diversifică.


Până în prezent, Festivalul s-a bucurat de prezența următoarelor trupe:

  • Savaria Legio XV Apollinaris (din Szombathely, Ungaria): 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2011
  • Terra Dacica Aeterna (din Cluj Napoca, România): 2008, 2009, 2010
  • Cohors III Campestris (din Zalău, România): 2011
  • Luptătorii de la Porolissum (din Zalău, România): 2011 
  • Virtus Antiqua (din Cluj Napoca, România): 2011
  • Collegium Gladiatorium (din Budapesta, Ungaria): 2008
  • Familia Gladiatoria Pannonica din Germania): 2007, 2008
  • Prdonul Cavalerilor din Mediaș (din Sibiu, România): 2006
  • Nimfele Dacice / Zânele Zalăului (din Zalău, România): 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011
  • Formația Trei Parale (din București, România): 2007 
  • Lupii Daciei (din Zalău, România): 2011
  • Trupa Menestrelii (din Șimleu Silvaniei, România): 2009
  • Formația Naghual (din Oradea, România): 2008
  • Grupul Flame Out (din Oradea, România): 2008
  • Dublu X și Asociația de Cascadori Pajura (din Târgu Mureș, România): 2007
  • Teatrul Național Cluj (din Cluj Napoca, România): 2007
  • Formația de muzică Aeternum (din Sibiu, România): 2006
  • Formația de muzică Truverii (din București, România): 2006
  • Formația Blackbeers (din Oradea, România): 2006
  • Trupa Crispus (din Sibiu, România): 2006.

 

Programul festivalului
Ediția din 2005 a fost prima organizată, în perioada 29 - 31 iulie, în Zalău și la situl arheologic de la Porolissum, sub numele de Festivalul Zilele Romane. Centrul municipiului a fost amenajat ca un adevărat oraș roman. O poartă de lemn a fost instalată pe Bulevardul M. Viteazul. La intrarea în Parcul Municipal a fost amenajată o tabernă romană unde se servea doar mâncare tradițională. Meșteri pietrari, fierari, olari, dar și alții își arătau priceperea. "Povestea Vinului", o expoziție originală a artistului Flavius Lucăcel a fost un punct de atracție. A fost și anul în care a început colaborarea municipalității Zalău cu Legio XV Apollinaris, asociație culturală din vechiul oraș roman Savaria (azi Szombathely, Ungaria), colaborare ce continuă și azi. Prezența legiunii romane a fost cu atât mai inedită cu cât aceasta și-a organizat tabăra chiar în situl arheologic de la Porolissum (loc. Moigrad, com. Mirșid), iar membrii legiunii au trăit două zile ca niște veritabili soldați romani: dormind pe paturi de paie, mâncând doar ceea ce se gătea în tabără, îmbrăcați în veșminte și echipamente romane. Era pentru prima oară de aproape 2000 de ani când castrul roman de la Porolissum era ocupat de legionari.

 

În anul 2006 Festivalul a fost organizat în perioada 30 iunie - 2 iulie, la Zalău și Porolissum. Numărul trupelor participante a crescut. Pe lângă Legiunea XV Apollinaris, la Festival au participat Familia Gladiatoria Pannonica, dar și Ordinul Cavalerilor din Mediaș. Au avut loc spectacole de magie, jonglerii cu foc, muzică celtică și medievală, spectacole de pantonimă și dans. A fost organizată din nou o expoziție a meșteșugurilor vechi, au avut loc demonstrații de luptă cu reproduceri ale echipamentelor militare romane, turniruri și dueluri medievale, jocuri cu steagurile, prezentări ale riturilor de trecere românești.

 

În anul 2007, Festivalul Zilele Romane a avut loc în 15 - 17 iunie. Noutatea celei de-a treia ediții a fost participarea Teatrului Național din Cluj Napoca cu un spectacol din autori antici. Ca și în anul precedent, au participat Legiunea XV Apollinaris și Familia Gladiatoria Pannonica, însă spre deosebire de ceilalți ani tabăra militară romană a fost stabilită în grădina Colegiului Național Silvania, ceee ce a însemnat un acces mai facil al celor interesați să viziteze tabăra. Au fost organizate spectacole de magie și iluzionism, dansuri cu Zânele Zalăului, scenete antice, mese rotunde și expoziții, concert de muzică veche.

 

În anul 2008 Festivalul Zilele Romane s-a derulat în 2 - 3 august. Noutatea acestei ediții a constat în participarea trupei de reenactment Terra Dacica Aeterna, din Cluj Napoca, un semnal pentru organizatori că evenimentele cu tematică antică au din ce în ce mai mult succes la public. Au fost de asemenea prezenți Legiunea XV Apollinaris și Familia Gladiatoria Pannonica, Zânele Zalăului. În fața spectatorilor s-au derulat demonstrații de luptă între daci și romani, lupte de gladiatori, scene de călărie. Au avut loc ateliere de tras cu arcul și aruncatul suliței pentru spectatori, reprezentații de teatru și dans, prezentarea unui ritual de înmormântare.

 

În anul 2009, Festivalul s-a desfășurat în 1 - 2 august. Din acest an apare trupa locală Cohorta a III-a Campestris de la Porolissum, la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Artă. Festivalul începe să devină din ce în ce mai independent față de trupe din afara României. La fel ca și în ceilalți ani, tabăra romană este amenajată în grădina Colegiului Național Silvania.

 

În anul 2010, din cauza unor lucrări de infrastructură care au afectat locul de desfășurare a Festivalului, acesta are loc în Parc Municipal Pădure Brădet, cu participarea Terra Dacica Aeterna. Membrii organizației, îmbrăcați în echipamente romane și dacice, au pus în scenă un adevărat spectacol al vieții și morții. Autenticitatea costumelor și echipamentelor, precum și peisajul natural au creat condițiile pentru un spectacol de excepție care a pus și mai mult în valoare nivelul de implicare al celor dedicați acestui tip de spectacol. Față de anii trecuți, copiii prezenți au avut ocazia să călărească pe cei doi cai prezenți în spectacol, iar doritorii nu au lipsit.

 

În anul 2011, spectacolul vieții antice s-a întors în grădina Colegiului. Ca noutate absolută a fost organizat un ceremonial de nuntă romană. Ceremonialul a fost precedat de oficierea căsătoriei la Primăria Municipiului Zalău deoarece cei doi miri s-au căsătorit legal. Pasionați de istorie antică, ei au decis să dea culoare antică ceremonialului oficial: participanții la căsătoria civilă prezenți la Primăria Municipiului Zalău au fost îmbrăcați în costume de inspirație antică, inclusiv Primarul Municipiului. Parada costumelor a fost condusă de cei doi miri, iar căsnicia lor a fost binecuvântată și de Zânele Dacice. Au urmat demonstrații de luptă, dar și prezentarea programului Școlii de gladiatori al Asociației Virtus Antiqua din Cluj Napoca. Un alt element de noutate a fost prezența Luptătorilor de la Porolissum, care au prezentat un program spectaculos din care nu au lipsit elementele de cascadorie. De asemenea, numărul participanților la paradă a fost mai mare ca în oricare dintre anii precedenți, printre aceștia numărându-se mulți copii, inclusiv Lupii Daciei.


Galerie Foto

Acrobații focului în 2008Arcași la PorolissumDrum roman PorolissumLupte de gladiatori în 2007Lupte la PorolissumLupul dacic la ediția din 2010Meșteșuguri tradiționale la Festivalul din 2005Ritual de nuntă romanăRitual roman în 2006Senatul roman la Festivalul din 2006Sigla Festivalului romanSigla veche a Festivalului
Înapoi


Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter și veți fi la curent cu ultimele informații.

Abonare

Abonare prin RSS
Lupa CapitolinaLupte între daci și romani la Porolissum