Situri arheologice identificate pe teritoriul municipiului Zalău
Amplasat în centrul judeţului Sălaj, municipiul Zalăul s-a dezvoltat ca aşezare umană la poalele vestice ale masivului Meseş, în apropierea trecătorii „Poarta Meseşenă", loc natural de trecere între zona Tisei Superioare şi Transilvania. Acest caracter de zonă de trecere este evident şi prin prisma marelui număr de descoperiri arheologice, descoperite întâmplător sau în urma unor cercetări încă de la sfârşitul sec. al XIX - lea. Teritoriului administrativ al Zalăului îi aparţine şi o parte din zona înaltă a Meseşului, unde romanii au amenajat un grandios sistem defensiv (limes - ul Imperiului Roman), încă insuficient cunoscut şi cercetat.
Majoritatea siturilor arheologice cunoscute din zona Zalăului au fost identificate cu ocazia cercetărilor care au vizat cartarea şi descrierea elementelor constitutive ale frontierei romane de pe Culmea Meseşului, precum şi cu ocazia cercetărilor cu caracter preventiv din actuala zonă industrială a oraşului, de după anul 1968. Cercetări preventive au fost efectuate şi în zona centrală a oraşului, pe str. C. Coposu (fostă Republicii), str.Unirii, Piaţa Agroalimentară, iar săpături sistematice au fost efectuate în zona Valea Miţii şi la limita teritoriului administrativ al localităţii, spre comuna Hereclean.
Pe culmea Meseşeului, dar şi spre baza masivului muntos, îndeosebi pe firul unor căi naturale de acces, romanii au edificat un complex sistem defensiv constituit din mici fortificaţii de pământ, ziduri de tip "burgus" şi turnuri de apărare şi semnalizare, precum şi valuri cu şanţuri ("clausurae") sau ziduri în locurile de acces mai uşor peste munte. Sistemul de apărare avea în spatele muntelui Meseş spre Transilvania o linie de castre romane ce constituiau sediile trupelor romane care aveau ca principal rol apărarea acestei linii defensive cunoscute în literatura de specialitate ca „limes Porolissensis". O parte din sectorul de pe muntele Meseş al limes-ului Daciei romane aparţine teritoriului administrativ al actualului municipiu Zalău.
Aceasta este o scurtă descriere a vestigiilor antice de pe teritoriul administrativ al Municipiului Zalău, descriere ce poate constitui și un ghid de urmat pentru o plimbare pe linia de apărare dezvoltată de romani pe Munții Meseș:
Cercetările ultimilor ani realizate de Al. V. Matei au dus la identificarea unei noi linii de turnuri romane care fac parte din limesul de NV al Imperiului.
Din literatura veche sunt cunoscute o serie de descoperiri izolate, dar care ar putea indica existența unor situri arheologice datând din perioada antică:
(informațiile de mai sus au fost furnizate de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău)